• Viure amb bona salut

  Viure amb bona salut

  El missatge que vull transmetre és que viure amb bona salut, en la majoria dels casos, és una qüestió d’actitud personal i no un resultat de la fortuna. No fa tants anys pensàvem que, qui moria jove d’un infart de miocardi, tenia molt mala sort però avui dia sabem que, a qui això li succeeix, no l’hi deu a l’atzar, sinó que ell mateix l’hi ha anat preparant acuradament al llarg d’anys en els quals s’ha proporcionat males cures. Desitjant obtenir béns materials per trobar la felicitat i enfrontant-nos a un sistema econòmic-social que ens esprem, hem donat prioritat a la riquesa econòmica i ens hem oblidat del cos meravellós i fràgil sobre el qual ens erigim com a individus. Hem oblidat l’essencial. Ja em cuidaran quan estigui malalt! És més, ni tan solament penso que a mi em pugui passar això d’estar malalt. Però la deterioració és inevitable i ocorre abans i amb major gravetat si no hem parat esment a cura de nosaltres mateixos.

  Així doncs, ara resulta que som nosaltres els responsables de la nostra bona o mala salut. Vagi per déu, nosaltres els responsables. Amb tantes preocupacions que ens aclaparen, tants problemes per resoldre en el dia a dia i ara, a més, la cura de la nostra salut! Haig d’admetre-ho: a mi també em suposa una càrrega pesada, però és el que tenim; no hi ha una altra alternativa. Haurem de doncs, prestar més atenció al nostre estil de vida si volem que aquesta sigui llarga, sana i feliç. I per estil de vida em refereixo sobretot al que mengem, com dormim, els sedentaris que som, les drogues que consumim i l’estrès que suportem.

  Pesar més del que ens correspondria, és dolent; menjar greixos saturats amb freqüència, és dolent; prendre habitualment dolços, begudes ensucrades, brioixeria, és dolent; també és dolent no dormir prou, no fer exercici, beure alcohol amb freqüència i a dosis elevades, fumar, estar de mal humor i enfadar-se per tot.

  És bo, en canvi, gaudir de la vida, és bé dedicar-li una mica de temps a cura del nostre cos, caminar, anar al gimnàs, conversar, és bé menjar poc i sadollar la set amb aigua, veure poc la tele, llegir més llibres, jugar, riure. Si ja sabem tots el que és bo, per què no ho fem si la nostra salut depèn d’això?

  Dra. NIEVES ÚRIZ URZAINQUI

  Comenta l'artícle →

Comenta l'artícle

Cancel·lar comentari